Missie & Visie
‘En daarom moet IEDEREEN dit weten…’
‘En daarom moet iedereen dit weten …!’ Met deze zin eindigt dr. Anneke van der Plaats één van de eerste filmpjes waarin zij uitlegt hoe de hersenen werken en waarom Omgevingszorg zo belangrijk is voor het levensgeluk van mensen met dementie. Haar inzichten en praktische tips bieden houvast voor mantelzorgers en zijn een eye opener, zelfs voor veel mensen die al jaren in de zorg werken. “In een gunstige omgeving kunnen mensen met dementie weer beter gebruik maken van de mogelijkheden van hun brein.”
Anneke ‘de pionier’
Wat haar vooral interesseerde: wat gaat er in het hoofd om van mensen met dementie? Samen met een aantal collega’s verdiepte ze zich in de neurowetenschappen en onderzocht hoe het brein werkt. Ze paste de hersenkunde toe op dementie. Er ging een wereld voor haar open.
Ze kwam tot het inzicht dat het vooral de omgeving is die onbegrepen gedrag oproept bij mensen met dementie. Ze ontdekte ook dat het voor ons vaak moeilijke gedrag er niet hoeft te zijn. Het was de ontdekking van haar leven. Wanneer iemand met dementie zich ‘moeilijk gedraagt’ dan is dit hét signaal om ‘de omgeving’ aan te passen aan de capaciteiten van een beschadigd brein.
O zit het zo!
Wanneer je begrijpt hoe de hersenen werken, dan begrijp je de emoties en het vaak onbegrijpelijke gedrag van mensen met dementie ineens veel beter. Je ontdekt waar de vrijwel continue angst en veel voorkomende onrust, verveling en apathie vandaan komen. Dan snap je waarom iemand heel onverwacht agressief uit de hoek kan komen.
Dan weet je dat het denkende brein steeds verder achteruitgaat en ga je begrijpen waarom iemand met dementie steeds afhankelijker wordt van de omgeving en emoties de overhand krijgen. Dan begrijp je dat zorgverleners en familieleden ook een heel belangrijk onderdeel van die leefomgeving zijn. En kan je bedenken wat ‘gunstig’ is, voor mensen met dementie. Daar hoef je geen neurowetenschapper voor te zijn, iedereen kan dat leren.
Een visie die raakt
Met haar visie, kennis en persoonlijkheid heeft Anneke ons als Omgevingszorg Collectief, en vele anderen, diep geraakt en gestimuleerd om deze kennis te verspreiden. In de hoop dat er een paradigmaverandering plaatsvindt en haar werk ertoe bijdraagt dat de maatschappij leert omdenken.
Anneke verwoordt op een eenvoudige, inspirerende en vaak humorvolle manier waar het in de zorg en begeleiding van deze mensen om draait. Ze is net als haar collega Eric Scherder een meesterverteller. Met pakkende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Zalen vol mensen hingen aan haar lippen. Zij ontdekten dat het leven met dementie ook ánders kan. Dat heeft veel begrip en kennis opgeleverd bij mensen die dagelijks werken en wonen met mensen met dementie. Met haar visie, kennis en persoonlijkheid heeft Anneke heel veel mensen diep geraakt én gestimuleerd om deze kennis te verspreiden.
Anneke van der Plaats ontwikkelde de Brein Omgeving Methodiek. Haar visie op Omgevingszorg wordt nu inmiddels in de Zorgstandaard Dementie 2020 als voorbeeld van goede belevingsgerichte zorg van harte aanbevolen en al in veel zorginstellingen geïmplementeerd.
Het Omgevingszorg Collectief heeft zich deze methodiek eigen gemaakt. Onze experts ontwikkelden een geaccrediteerde leergang Omgevingszorg voor zorgprofessionals en mantelzorgers. Ons doel is dat de maatschappij leert omdenken, zodat er een paradigmaverandering plaatsvindt en de zorg voor mensen met dementie verbetert. Want ja, iedereen die omgaat met mensen met dementie moet dit weten!
Bekijk het filmpje waarin Anneke eenvoudig uitlegt hoe ons brein is opgebouwd.