Deskundigheidsbevordering
Complete leergang Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek.
Bekijk hier de negen opleidingen, cursussen en workshops.
Opleidingen
Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek
Leren om de omgeving aan te passen
In deze cursus ontdekken de deelnemers de invloed van de omgeving op het gedrag van mensen met dementie en NAH. Zij leren de basisprincipes van de Brein Omgeving Methodiek. Daardoor begrijpen zij welke belangrijke rol ze zelf kunnen spelen in het bepalen welke veranderingen in de omgeving gunstig zijn en waarom dit zo is. De woon-leefsituatie van bewoners/cliënten verbetert én de deelnemers krijgen meer voldoening in hun werk. De zorg wordt minder belastend.
Lees verder Basisopleiding Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek
Opleiding Brein Omgeving Coach volgens de Brein Omgeving Methodiek
Veranderen én coachen
Deelnemers leren hoe ze de fysieke omgeving, de werk- leefprocessen, de dag-tijdsbesteding en de bejegening kunnen afstemmen op de mogelijkheden van mensen met dementie en NAH. Zij ontdekken hoe zij collega’s hierin mee kunnen nemen, en coachen hen bij het plannen, invoeren en borgen van de veranderingen. Samen met het team voeren zij, onder supervisie van het management, de eerste wijzigingen door. Daarnaast leren zij om collega’s en andere belangrijke hulpverleners te adviseren m.b.t. de omgeving en onbegrepen(probleem)gedrag
Lees verder Opleiding Brein Omgeving Coach volgens de Brein Omgeving Methodiek
Opleiding – Ontwerpen, bouwen en inrichten voor dementie
Een praktijkgerichte cursus
Veel mensen die bouwen en inrichten voor mensen met dementie zijn zich onvoldoende bewust, dat kennis vanuit de neurowetenschappen nodig is, om een gunstige woon-leefomgeving te kunnen creëren. U leert waar de bouw en inrichting van binnen- en buitenruimten aan moet voldoen om mensen met dementie een gunstige leefomgeving te bieden, waarin zij zich prettig voelen.
Lees verder Opleiding – Ontwerpen, bouwen en inrichten voor dementie
Cursussen
Cursus Omgevingszorg voor zorgondersteuners
Een onmisbare schakel
Zorgondersteuners spelen een heel belangrijke rol in het dagelijks leven van mensen met dementie en NAH. In deze cursus leren zij welke invloed ze hebben bij het creëren van een gunstig woon-leefklimaat. Zij ontdekken wat ze wel en niet kunnen doen om bewoners goed te ondersteunen. Bewustwording van hun bijdrage aan de dagelijkse gang van zaken geeft voldoening en inspiratie. Zorgondersteuners leren om mee te denken en te werken aan verbeteringen.
Cursus Omgevingszorg voor Casemanagers en IB-ers
Een echte verdieping
Omgevingszorg is ook voor Casemanagers en Individuele begeleiders een belangrijk onderdeel van hun werk geworden, vooral nu mensen met dementie steeds langer thuis blijven. Gelukkig is er steeds meer kennis voorhanden over de invloed van o.a. inrichting, afstemming werken-leven, invulling dag-tijdsbesteding en bejegening op het brein van mensen met dementie. In deze cursus leren de deelnemers de omgeving observeren en op basis hiervan o.a. collega’s, mantelzorgers en zorgprofessionals te adviseren.
Lees verder Cursus Omgevingszorg voor Casemanagers en IB-ers
Cursus Zinvolle dag- en tijdsbesteding volgens de Brein Omgeving Methodiek
Inhoud geven aan het bestaan
Mensen met dementie en NAH kunnen steeds minder goed zelf bedenken wat zij willen en kunnen doen om de dag door te komen. Daardoor worden ze steeds meer afhankelijk van gunstige prikkels vanuit de omgeving. Wanneer ze te weinig positieve, herkenbare prikkels krijgen slaat ‘De grote verveling’ toe. Dit is ook een belangrijke oorzaak van niet begrepen (probleem)gedrag. Mensen slapen o.a. op de verkeerde tijden, waardoor hun dag- nachtritme ontregeld raakt. Het aanbieden van zinvolle dag-tijdsbesteding is daarom een heel belangrijk onderdeel van professionele zorg geworden. Zingeving en het gevoel van welzijn nemen daardoor toe.
Lees verder Cursus Zinvolle dag- en tijdsbesteding volgens de Brein Omgeving Methodiek
Participatie van mantelzorgers in de zorg volgens de Brein Omgeving Methodiek
Participatie van familie, mantelzorgers en vrijwilligers: meer dan een helpende hand.
Familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers vormen een onmisbare schakel in een goede zorg voor mensen met dementie en NAH. Zij zijn de verbinding met het ‘echte’ leven. Onderzoek leert dat iemand met dementie zich gelukkiger voelt wanneer familie nauw betrokken is. Helaas valt het voor professionals niet altijd mee om tot een goede afstemming met de hen te komen.
Lees verder Participatie van mantelzorgers in de zorg volgens de Brein Omgeving Methodiek
Workshops
Workshop – ‘Omgaan met dementie en niet begrepen (probleem)gedrag’ volgens de Brein Omgeving Methodiek.)
Waarom gedraagt iemand zich ineen zo?
In deze workshop leren deelnemers om de omgeving van mensen met dementie goed te observeren op basis van een aantal handvatten uit de toegepaste hersenkunde. We kijken vooral naar de invloeden van de omgeving op het brein. Welke ongunstige prikkels zijn er te ontdekken in de omgeving, hoe verklaart dit het (soms plotselinge) veranderende gedrag Uit: wat zo moeilijk kan zijn om mee om te gaan? Wat kunnen we hieraan veranderen? Een zeer praktijkgerichte workshop. We gaan aan de slag met casussen uit de eigen werksituatie van de deelnemers.
Workshop – Meer leren over bejegening van mensen met dementie
Wat kan ik nog meer doen?
In deze workshop vergroten deelnemers hun mogelijkheden om mensen met dementie te bejegenen. Op basis van toegepaste hersenkunde bieden wij een groot aantal handvatten aan. We kijken vooral naar de interactie en de manier van afstemmen op de mogelijkheden van het brein van mensen met dementie. Wat gebeurt er precies waardoor de bewoner/cliënt zó reageert en wat kunnen we hieraan veranderen? Een zeer praktijkgerichte workshop. We gaan aan de slag met casussen uit de eigen werksituatie te oefenen.
Lees verder Workshop – Meer leren over bejegening van mensen met dementie