Missie & Visie
‘En daarom moet IEDEREEN dit weten…’
Met deze zin eindigt dr. Anneke van der Plaats één van de eerste filmpjes waarin zij de werking van het brein uitlegt en vertelt waarom Omgevingszorg zo belangrijk is voor mensen met dementie. Nu is het al een oud filmpje, maar de inzichten die daarin verteld worden, zijn dat allerminst.
O zit het zo!
De inzichten zijn nog net zo actueel als toen Anneke ze uitsprak. Veel mensen binnen en buiten de zorg begrijpen ineens hun bewoners beter en ook hun kinderen, ouders en zichzelf. Dit was en is nog steeds een eyeopener. Steeds beter lukte het haar ook om op een eenvoudige manier te verwoorden, waar het om ging in de zorg voor en begeleiding van deze mensen. Met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Zalen vol mensen hingen aan haar lippen en ontdekten dat het ook anders kan. Ze heeft hiermee heel veel mensen geraakt. Zo ook de leden van het Omgevingszorg Collectief
Aanleiding voor Anneke om zich in dementie te verdiepen, waren de verhalen van mensen met dementie zelf. Hun gedrag en beleving. Ze wilde van hen leren en bracht dan ook veel tijd met hen door. Geduldig luisterend, observerend en bevragend. Oordeel-loos verwonderd en gefascineerd.
Ze kwam tot het inzicht dat het vooral de omgeving was die het onbegrepen gedrag opriep.
Doordat deze mensen vooral rechtstreeks en op een primair niveau reageren op prikkels uit die omgeving en dat we zelf daarom zelf de sleutel tot verandering in handen hebben.
Dr. Anneke van der Plaats is evenals haar collega prof. Eric Scherder een meesterverteller in het begrijpelijk uitleggen hoe ons brein werkt. Dat heeft veel begrip en kennis opgeleverd bij mensen die dagelijks werken en wonen met mensen met dementie.
Doordat de informatieverwerking in het brein is verstoord wordt het steeds moeilijker om de woonomgeving te begrijpen en het eigen gedrag te sturen. Iemand met dementie wordt steeds meer een speelbal van de eigen emoties.
En daar kunnen we nu iets aan doen. Als je de werking van de hersenen begrijpt, dan kan je bedenken wat ‘gunstig’ en ’ongunstig’ is voor mensen met dementie.
Anneke ontwikkelde de Brein Omgeving Methodiek. Dit is zowel een observatie als meetinstrument waarmee de omgeving van mensen met dementie in kaart kan worden gebracht.
Een visie die raakt
Met haar visie, kennis en persoonlijkheid heeft ze ons als Omgevingszorg Collectief, en vele anderen, diep geraakt en gestimuleerd om deze kennis te verspreiden. In de hoop dat er een paradigmaverandering plaatsvindt en haar werk ertoe bijdraagt dat de maatschappij leert omdenken. Haar visie op Omgevingszorg wordt in de Zorgstandaard Dementie gelukkig inmiddels van harte aanbevolen.
We hopen ook dat iedereen begrijpt dat probleemgedrag bij mensen met dementie niets met kwade opzet of een vervelend karakter te maken heeft. Het is hét signaal om ‘de omgeving’aan te passen aan de capaciteiten van mensen met schade in hun brein. Klik op het filmpje waar op eenvoudige wijze wordt uitgelegd hoe ons brein is opgebouwd.